Йога за жени

В йога студио Саатвика, което се намира на много удобно място в центъра на София. Подготвили сме специални йога практики за жени по метода Айенгар. 

Сигурно се чудите какво е по-различното на този тип практика и защо има класове специално за женската аудитория? Както и за кого са подходящи? В статията ще откриете необходимата информация и всичко което смятаме, че е важно да знаете за тези по-специални практики.

Въпреки, че йога е подходяща за абсолютно всички трябва да приемем, че хората сме различни.  Добре да се вземат предвид тези различия. В класовете по Айенгар йога се обръща индивидуално внимание на всеки човек. Според целите, възможностите, спецификите му и в случая дори и полът.  Въпреки, че повечето пози може да са полезни за всички има такива, които е хубаво да се избягват при някои състояния и такива на които е хубаво да се наблегне в други случай. 

И за да се върнем на темата на статията за женската практика. Една от основните разлики, която имаме предвид при провеждане на специалните класове за дамите, при жените хормоните играят много основна и важна роля.  За това те да се чувстват балансирани както физически, така и психически. 

За кого са подходящи практиките по Айенгар йога за жени?

Тези часове са специално съобразени и подходящи за бременни жени(не инвитро), жени в цикъл. Практика също подходяща за тези които искат да  обърнат повече внимание върху работата на малкия таз и тазобедрените стави. 

Нашите  Айенгар йога инструктори са обучени да се съобразяват с процесите, които настъпват в женското тяло по време на месечните и хормонални промени на жената, за да направят практиката възможно най-ползотворна и приятна.

Накратко, практиката за жени има за цел да балансира и регулира женския репродуктивен цикъл. Също и учи жените как да синхронизират своята практика с овулацията, менструацията и пред- и постменструалните фази, но не само.

По време на йога практиката се вземат предвид и физическите различия и се набляга на работата в тазобедрената област, която  е изключително важна за дамите.

йога за жени. На снимка: Анна Данилова
айенгар йога за жени

Айенгар йога за жени е подходяща и за бременни

В студио Saatviсa сме помислили и за  бъдещите майки, които преди всичко трябва да се чувстват добре по време на своята бременност. А как Айенгар йога може да помогне и какви ползи би донесла на майката и бебето ще ви разкажем малко по-надолу.

Поради използването на реквизит като тухлички, колани, столове, одеала и др., Iyengar йога е много подходяща практика за бременни жени. Защото позволява по-безопасно и лесно изпълнение на асаните (позите). Също искаме да отбележим, че по време на практиките е важно да се обърне внимание на правилното изпълнение на асаните. А за това може да разчитате на нашите инструктори, които ще ви наблюдават и напътстват, за да се чувствате уверени, че изпълнявате всичко правилно.

За нас е важно доверието на практикуващия, затова е и хубаво да знаете, че сте в добри ръце. Преподавателите по Iyengar Yoga изучават анатомичните и хормоналните промени, които настъпват в тялото на жената по време на бременност. Затова и класовете за тези жени са малко по-различни от редовните. Обръща се внимание на индивидуалните възможности на жената и нейното физическо състояние.

Айенгар йога при менопауза

Известно ни е, че при всяка жена настъпва момент на менопауза и че се случват промени на хормонално ниво в женското тяло. Тези промени понякога довеждат до неприятни състояния и дисбаланс както физически, така и емоционален.

Чрез айенгар йога тези неприятни симптоми могат да се облекчат и дори в някои случаи и да се избегнат. 

Както вече споменахме, Айенгар йога практиката за жени, е подходяща за всички дами независимо от възрастта и физическото състояние.  Единственото, което се изисква от вас е желание и постоянство, а резултатите неизбежно ще си дойдат.

Без значение дали сте начинаещ в света на йога или вече имате опит. Ние от йога студио Саатвика ще се съобразим с възможностите на всяка една от вас и ще ви напътстваме за най-добри резултати. А ако имате притеснение и въпроси винаги сме на разположение да ви отговорим. Вярваме, че чрез метода на Айенгар всеки може да се почувства по-добре. Затова и ще се радваме ако опитате и ни се доверите. 

Видео урок за практика за жени, можете да намерите тук

Event Timeslots (1)

Сряда
-
Anna Danilova Anna Danilova

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *