Аюрведични Сутрешни Ритуали.

Ритуалите и сутрешните навици не бива да бъдат подценявани. За да се чувстваме  балансирани и тонизирани през деня е добре да започнем деня си подобаващо. Затова и ще ви споделим няколко Аюрведични сутрешни ритуали (практики), които сме изпробвали и работят в наша полза. 

Изборите, които правим сутрин могат да променят и начина, по който възприемаме света и събитията, които ни сполетяват. Създавайки по един нов здравословен навик сутрин може да се окаже нещото, от което имаме нужда за един по-позитивен поглед.

1: Четкайте езика си

Не забравяйте да изчеткате хубаво езика си след като сте измили зъбите си. Докато спим от езика ни се отделят токсини, затова и сутрешният дъх не е толкова приятен. За да не вкарваме токсините отново в тялото е хубаво добре да почистим езика си. За тази цел ви съветваме да използвате паста за зъби, която не съдържа синтетични химикали, а да изберете такава с билки. Това ще помогне за стимулиране на венците и за защита на емайла.

Според Аюрведа е добре също и да масажираме венците с затоплено маслинено или сусамово олио. Капнете капка от маслото на показалеца и разнесете по венците, това ще стимулира тъканта на венците, ще смаже клетките и ще почисти устната кухина.

2: Масаж на ушите

Масажът на ушите е благодат за цялото тяло. Най-хубавото е, че може да си го направите сами, навсякъде и по всяко време 🙂 Започнете от горната част на ухото като го масажирате с палеца и показалеца си, а за да ви е още по-приятно може да добавите капка етерично масло. Според Аюрведа също е добре да прочистим и носа си, тъй като той е пътят към мозъка. За тази цел може да капнете четири капки сусамово масло и да намажете ноздрите. Така ще почистите синусите и в най-добрия случай ще внесете яснота в мозъка си. А на кого му е излишно?

3: Погрижете се за очите си

Според Аюрведа очите и съзнанието са свързани, затова е и важно да отделяме внимание и на тях в нашия топ на аюрведични сутрешни ритуали,  ако искаме да поддържаме ясен и спокоен ум. 

В отворени очите плиснете хладка вода, това ще помогне да балансирате дошите. Ако очите ви са подпухнали след хладката вода сложете резенчета краставици върху тях или памучни тампони напоени с алое вера или охладен чай от копър. Изчакайте така няколко минути. Ако пък очите ви са кървясали опитайте да ги измиете с чиста розова вода, тя ще ги успокой и намали червенината. 

Друго, което е добре да се прави за добро зрение са упражнения, с които да укрепнете очните мускили и да стимулирате зрителния нерв. 

Ето и упражнението: Движете очите нагоре и надолу, встрани и по диагонал, след това ги завъртете по посока и обратно на часовниковата стрелка. Завършете упражнението с леко притискане на очите с длани и повторете така няколко пъти.

4: Внимавайте с какво се храните

Знаем, че закуската е много важна и много хора не могат без нея. Разбира се за всеки организъм е различно и някои споделят, че се чувстват по-добре когато я пропускат. 

Но за тези които не могат да започнат деня си без закуска е важно да изберат осъзнато какво гориво слагат в тялото си. Ако сте от тези хора според Аюрведа е добре да избягвате тежката закуска, тъй като се смята, че от изгрев слънце до към 10 е време за упражнения и движение. Но подбирайки по-лека храна, която да не претоварва храносмилателната система, няма да навреди. Плод, зелено смути или мюсли са един добър избор за старт на деня.

5: Топла вода на гладно

Философията на Аюрведа вярва, че първото нещо което поглъщаме сутрин е, това което задава остатъка от деня ни. Имайки предвид това имаме добро предложение за един добър старт. Топла или хладка вода с лимон. Не го чувате за първи път нали? Но какво толкова прави тази вода?

Топлата вода служи за стимулиране на стомашно-чревния тракт и перисталтиката – което помага за активирането и подготвянето на храносмилателната система. Лимоните от своя страна (както и липата) са с високо съдържание на минерали и витамини и помагат за прочистване на храносмилателния тракт и подпомагане за изхвърляне на токсините. Затова и комбинацията от тези съставки за нас е най-подходящият избор за начало на деня.

Вярваме, че създаването на дори само един здравословен навик може да промени вътрешното ви усещане за баланс, хармония и неусетно да повиши енергията и увереността ви. 

Винаги ще се радваме да споделите дали това работи и за вас, затова и не се притеснявайте да споделите :). 

Хармоничен ден от нас!

Научете повече за йога ритрийти

One Comment
Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *