Баланс в йога… Замислете се за онези пъти, в които ви е толкова трудно да запазите баланс по време на Йога практика. В живота този баланс е също толкова важен, за да се чувствате добре и да се справяте с предизвикателствата. Понякога успявате да балансирате като по чудо, но така и не можете да си обясните как точно го правите. И в кризисни ситуации рядко успявате да балансирате (надяваме се да грешим). 

баланс в йога
баланс в йога

Ние ще ви споделим няколко съвета как да постигнете хармония и да се чувствате в хармония и баланс:

Определете намерението си:

В живота, както и по време на практиката по Йога, е важно да определите намерението си, или иначе казано целта. Тя може да е по-дългосрочна например за месеца, за годината или пък за самия ден и час. 

За да постигнете желанието си първата стъпка е да формулирате целта си ясно и да определите намерението. Намерението е онова нещо, което ви кара да действате, а целта е бленуваният резултат.

Намерение ви може да е за хармоничен и балансиран живот или просто да се научите да приемате нещата такива каквито са. Всичко минава с времето си и е важно да запазим самообладание в онези не толкова приятни моменти, през които всеки един от нас преминава. Когато добре определите намерението си е важно да се фокусирате върху него. Да мислите и да говорите за него сякаш вече е постигнато и да влагате положителна емоция в това.

Напишете го на лист хартия и го направете сутрешна мантра. Например “Аз живея в хармония с околния свят и намирам баланс с всичко и във всичко, което правя” или “В днешната практиката фокусът ми ще бъде изцяло в сегашния момент”.  Повтаряйте си я като влагате нужното внимание и емоция. Каквото вложим такъв и резултат може да очакваме.

Ако сте достатъчно постоянни ще забележите как неусетно се чувствате много по-добре и започвате да живеете и да се чувствате по начина, по който сте си представяли. В баланс и хармония със себе си и околните, не само баланс в йога.

Погрижете се за енергията си

Не пропилявайте енергията си. Много по-трудно е да си набавите енергия, отколкото да я изразходите. Често се чувствате без енергия, защото я разпилявате за ненужни неща. Обърнете внимание къде я губите.

Това може да са: оплаквания, клюкарстване, безсмислени разговори, притеснения, мисли върху неща, които не можете да промените и др. 

След което намерете източници на енергия, които ще ви помогнат да я поддържате във високи нива и редовно си набавяйте нужното количество. Колкото по-високи нива на енергия поддържате, толкова по-хубави неща привличате в живота си. И това е всеизвестно и вече не е тайно за никой.

Източници на енергия могат да бъдат: да правите това което обичате, разговор с любим човек, медитация, разходка сред природата, дихателни практики, придобиване на нови знания и др.

Грижейки се за високите нива на енергия си ще се чувствате балансирани и ще можете да вземете много по-добри и рационални решения.

баланс в йога
баланс в йога

Фокусирайте се върху дишането

Не можете да се чувствате добре и балансирани ако мислите ви постоянно се лутат между миналото и бъдещето. За да се върнете в сегашния момент, който е единственият реален, се фокусирайте върху дишането си. Мислейки за дишането си, това ще ви помогне да останете в настоящия момент или да ви върне в него.

Забелязали ли сте че, по време на практика, когато изместите фокуса от дишането си губите равновесие? Това е сигнал, че мислите ви се лутат и че не сме в настоящия (най-важния) момент. 

Свикнете ли да задържате вниманието си върху дъха по време на практика това лесно ще може да го прехвърлите и в живота си. А именно тогава може да оцените красотата на живота. Не забравяйте  фокусът ви да е изцяло е в сегашния момент. Истината е, че по този начин ще се почувствате много по-балансирани.

Практикувайте Йога

Не случайно толкова много хора практикуват Йога. Практиките по йога  са съвкупност от последователност от движения/ асани, които ни помагат да балансираме едновременно тялото и ума. Доказано е, че практикуващите редовно Йога успяват да намалят стреса и да хармонизират емоциите си.

Намерете най-подходящата за вас Йога практика и опитайте да сте постоянни.Тези практиките ще подобрят дисциплината ви и не след дълго ще забележите промяна. А именно повече завършени проекти, баланс в живота и в отношенията с околните.

Бъдете умерени

За да намерите баланса и хармонията, които понякога изглеждат толкова недостижими, е важно да сме умерени във всичко. Умерени в храненето, в тренировките, в общуването, в амбициите, в отношението към себе си, в работата, в пазаруването. Това наричаме “златната среда”.

Опитайте да намерите така наречената “златна среда”. Не преяждайте, не харчете за ненужни неща, не влагайте много емоции, не приемайте нещата лично. 

Знаем, че е лесно на думи, но успеем ли да се научим да бъдем умерени в ежедневието животът ни със сигурност ще е много по-лек и балансиран.

Ще се радваме да споделете и вие как успявате да балансирате в този забързан свят.. 

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *