“Най-трудното в йога е да разстелиш постелката”

Шри Б.К.С. Айенгар.

Замисляли ли сте се какви има пречки по пътя на йога?

Последните 13 години от живота ми са тясно свързани с йога, но все още има дни, в които е трудно да се разстеля постелката, разбира се не физически, а морално… И дори да знам, че след практиката ще се чувствам весела и жива, знаейки, че настроението и самочувствието ми ще се подобрят, от време на време вътрешния глас казва: „Неее, моля те, не и днес“.

Мързелът(леността) е една от сериозните пречки пред практикуването на йога – абхяса (Аbhyasa – постоянна практика).

Ако трябва да съм искрена, прексъвах личната ми практика 3 пъти за по няколко месеца и признаването в това със сигурност не е приятно, но е факт. И всеки път е доста трудно да се връщаш в клас,все се намират някакви „важни“ причини за да отложиш посещението до йога-студото за утре.

Но мързелът е характерен не само за нашето поколение, дори Патанджали, в йога сутрите пише за причините за прекъсванията в йога практиката.

Мъдрецът Патанджали е бил първия който разгледа и описа йога, като подредена система от практически насоки и правила на поведение, които трябва да доведат практикуващия към здраве и осъзнатост, и баланс на съзнанието.

Дълги години наблюдавам учениците си и виждам как, от време на време, те изчезват за няколко месеца, а след това отново се появяват в класната стая. Причините за това са много: празници, деца, болести …

Кои са пречките за практиката на йога, които отбелязва Патанджали?

Патанджали
Патанджали

Патанджали посочва четири вида препятствия за йога практиката (Пречки по пътя на йога): физически, умствени(психически), интелектуални и духовни.

Физическите препятствия са болест, липса на интерес (мързел). Психични(умствени) препятствия: продължителни съмнения, гордост, небрежност и безделие, чувствени удоволствия. Към интелектуални причини Патанджали отнася, състояния на пребивавне в свят на илюзии. Духовни пречки за практиката са липса на постоянство или неспособност да се изпълни поставената задача, както и невъзможността да се запази постигнатото, поради гордост или застой в практиката.

Мъдрецът Патанджали отбелязва, че самореализацията е възможна само когато съзнанието е освободено от препятствия.

Какви са начините за преодоляване на препятствията и постигане на целите?

Според йога сутрите може да намалите и премахнете препятствията, като запазвате и поддържате целенасочени усилия в процеса на практиката (садхана), като сте дружелюбни и добронамерени към всички създания, като култивирате състрадание радост в себе си,като сте безразлични и непревързани към удоволствиета, болката и порока.

С помощта на тези средства умът става спокоен и равномерно разпределен, както вътре, така и отвън.

Йога читта-вритти-ниродха. (санскрит)

Йога е прекратяване на колебания на ума (съзнанието).

Йога е спирането на колебанията на съзнанието, тази сутра е дефиницията на йога и целта на йога, която се постига в процеса на поддържане на практиката. За да се доближим до заветната цел, да преодолеем препятствията и да намалим колебанията на ума, мъдрецът Патанджали предлага следните методи:

• Да практикуваме пранаяма със задържане, удължаване(пауза) след издишване. Изседването на издишването учи на непривързаност(безстрастие), тъй като Азът(истинският Аз) се отдалечава от контакта с тялото. Забавянето на издишването насърчава възпитанието за безпристрастност.

• Да се потапяме в интересуващата ни тема или обект.

• Да се взираме в ярка сияйна светлина, която не познава мъката и страданието.

• Да следваме пътя, предложен от големите майстори

• Да изучаваме природата на будността, съня и сънуването, като поддържайки състояние на осъзнатост.

• Да размишляваме над обект, този процес трябва да бъде всепоглъщащ и да доведе до успокояване на ума.

Всеки от тези методи може да се използва поотделно, но ако ги използвате заедно, умът ще изпълни цялото тяло, това ще ви помогне да придобиете контрол над вашите желания и страсти и да развиете фокусиран ум.

Когато следващият път, по някаква причина, искате да пропуснете практиката, не забравяйте, че всички са изправени пред препятствия и единственото, което трябва да направите, е малка крачка напред. Можете да започнете, като просто разстелите постелката …

Практикувайте йога на нашия сайт: йога онлайн

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *