Какво означава Аюрведа и дошите?

Аюрведа на санскрит означава „знание за живота“. Аюрведическата традиция датира от пет хиляди години и води началото си от Ведите: древни санскритски текстове. Тази лечебна система изследва въпросите на физическото здраве, емоционалния баланс и духовното подобрение по отношение на връзката между човека и Вселената.

храмове на гокарна
йога ваканция индия

Трите доши

Според аюрведическата философия, жизнената сила на Вселената се проявява под формата на три енергии, или доши: ​​вата, пита и кафа. Всички ние представляваме уникална комбинация от тези три сили – те регулират жизнената дейност на нашето тяло. Невъзможно е да се докосне дошата, въпреки това проявите ѝ на психофизиологическо ниво са съвсем очевидни.

Смята се, че всяка доша е комбинация от два от петте основни елемента на материалния свят: земя, вода, огън, въздух и ефир (или космос). По същество дошите са жизненоважни енергии, които контролират всички процеси в нашето тяло и всяка от тях има своя специфична „зона на отговорност“ и се свързва с определен набор от физически качества и характеристики.

Въпреки факта, че всеки човек има и трите доши, като правило една или две от тях видимо преобладават. Индивидуалното съотношение на дошите се определя в момента на зачеването и е нашата оригинална психофизиологична конституция – пракрити.

Пракрити или природа

В превод от санскрит „пракрити“ означава „природа“ и този термин се отнася до индивидуалната природа на индивида: определен набор от уникални за него психофизиологични качества. От гледна точка на Аюрведа всеки от нас от момента на зачеването има уникален, подобен на пръстов отпечатък, процент на вата, пита и кафа. «Пракрити» на всеки човек е един вид „биологичен паспорт“, издаден ни веднъж завинаги, в който балансът на дошите е фиксиран в първия момент от нашето съществуване. Това състояние на дошите, което ни е  вродено и изначално, се счита за оптималното лично за нас и е идеалът, към който трябва да се стремим през целия живот.

Хората, в пракрити на които и трите доши присъстват в равни пропорции, са изключително редки. За повечето доминират една или две доши. Можете да кажете, че имате вата-пракрити, ако вата доша преобладава във вашата конституция. Или ако вашето пракрити е петдесет процента пита, четиридесет процента вата и десет процента кафа, тогава вашият тип е пита-вата (Аюрведичен лекар ще ви помогне да определите точните пракрити).

Баланс на дошите

През целия живот пропорционалното съотношение на дошите постоянно се мени, в зависимост от нашата среда, хранене, сезон, климат, възраст и много други фактори. А балансът на дошите в даден момент влияе върху здравето, енергийното ни ниво и цялостното благополучие.

Аюрведа и дошите
Different bowls with assorted indian food on dark wooden background. Dishes and appetizers of indian cuisine. Chicken, curry rice, lentils, paneer, chapati and spices.

В буквален превод от санскрит думата „доша“ означава „дефект“ или това, което „затъмнява, разваля, разлага“. Основата да дума е корен „даш“: „да съгрешавам, да се влошавам“. В древния аюрведически канон “Чакра Самхита” думата “доша” се използва главно за обозначаване на някакъв вид излишък в тялото, който причинява болестта.

Можете да попитате, защо толкова мрачно? Дошите, както разбрахме, са основата на нашето битие. Това е вярно, но когато една от тях е прекомерно засилена в сравнение с това, което е нормално за конкретен човек, балансът се нарушава, с всички произтичащи от това последствия. Както е посочено в Чакра Самхита, “свойствата на дошите са подобни на факторите, които ги създават”. С други думи, подобното привлича подобно.

Когато определено сетивно преживяване води до прекомерно усилване на една от дошите, говорим за викрити, тоест текущото съотношение на дошите или проявата на дисбаланс. За да стане по-ясно за какво става въпрос, вземете прост пример – хрема. В Аюрведа хрема се свързва с небалансирана кафа. Всички знаят, че настинките ни се случват главно, когато времето навън може да се опише с думата „влажно“, или по-скоро през есента и началото на пролетта, когато навън е студено и влажно. Именно тези свойства притежава кафа: хладно и влажно. Под въздействието на околната среда тя се засилва в тялото ни и води до неразположение.

За лек дисбаланс в на дошите правилното хранене помага: храните влияят по определен начин на дошите. Ако знаете кои от тях могат да успокоят например кафа, няма да имате хрема. При по-сериозни нарушения, само правилното хранене няма да е достатъчно за излекуване. В този случай аюрведичният лекар предписва лекарства – билкови препарати, които имат по-интензивен ефект върху дошите.

Разгледайте и другите ни статии за Аюрведа и хранене

Практикувайте Айенгар йога с Анна Данилова

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *