В Аюрведа съществува понятието Ама. Ама се обяснява като основна причина за заболявания в тялото и здравословни проблеми.

Аюрведическите знания се фокусират върху превенцията на болестите и премахването на причините, които водят до тях. В класическите аюрведически текстове се разграничават няколко вида ама:

Тежка ама. Натрупва се в организма поради неправилно хранене. Тялото трудно храносмила и приема храна, в резултат на това ама се натрупва в организма и води до заболявания.

Токсичнa ама. Този вид ама може да причини хронични заболявания. Ама влияе не само върху храносмилането, но и върху благосъстоянието на други органи и тъкани на тялото.

Ама основна причина за заболявания в тялото

Ама, кoято натрупва токсини от околната среда. Този тип пречи на работата и предаването на информация в клетките на тялото. Тя блокира правилното взаимодействие на клетките помежду си.

Всяка ама може да стане основна причина за хронични заболявания в тялото, ако не ѝ обърнете внимание. Това предупреждават древните текстове на Аюрведа, когато околната среда е била по-екологична. В наше време трябва да обърнем специално внимание на прочистването на тялото и поддържането на физическото и психическото му здраве.

Признаци, че ама присъства в тялото, са умора, липса на сила, сънливост, безразличие към работата, мързел, храносмилателни проблеми. Основните причини за натрупването на ама са неправилното хранене и нарушаването на графика на ежедневието ви.

Как да се отървете от ама в тялото: правилна диета и хранене по едно и също време. Ама се натрупва поради преяждане, нездравословна химическа храна, късна вечеря, нередовно хранене, хранене в лошо настроение, гняв и тъга.

Добавете по-леки храни към вашата диета според вашата доминантна доша. Опитайте се да се храните всеки ден по едно и същото време.

Помогнете на тялото в почистването и усвояването. Необходимо е да се следи употребата на вода през целия ден. По-добре е да започнете сутринта с чаша топла вода с лимон. Можете също така да добавяте подправки към ястията, които „затоплят“ храносмилането и засилват метаболизма, като черен пипер, джинджифил или куркума. Трябва обаче да изберете онова, което е най-добро за вашата доша.

Детокси и гладуване. Леката храна или еднодневното гладуване ще позволи на тялото да обработи всичко, за което не е имало време, поради постоянното натоварване. Трябва да внимавате с гладуването, и добре да се информирате предварително. Няколко дни с лека храна обаче, ще помогнат на храносмилателната система.

Също така, за да се отървете от ама, трябва да обърнете внимание на физическата активност и дихателните практики. Както можете да видите, основните фактори за здравето и благополучието са неизменни – правилно хранене, график на деня и упражнения.

Още статии на тема: Аюрведа и Хранене

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *