9 признаци че сте  ВАТА-доша

Разбирането на своя доша тип ще ви помогне да поддържате баланс и здравето, дали Вата-доша вашия тип? предлагаме ви 9 празници че сте Вата-доша. Елементите на вата доша са въздух и етер. Тя е лека, ефирна и често забравяща. Представителите на вата дошите са известни със своите разнообразни интереси – често започват повече проекти, отколкото наистина могат да реализират. Те са гъвкави и динамични, а хората около тях често могат да ги намерят за непредсказуеми и ненадеждни. Те са най-креативните от всички доши, истински визионери. Най-трудното за тях е да разберат към какъв вид мечта си струва да се придвижат.

Вата-доша в баланс и дисбаланс

Когато Вата-хора са в баланс, те са креативни, идеалистични и артистични. Когато са извън равновесие, те стават страхливи и тревожни и страдат от безсъние. Ако сте доминирани от вата доша, най-вероятно имате следните характеристики:

1.

Трудно ви е да лежите тихо в Шавасана, винаги имате чувството, че все пак трябва да правите асани. Ватите могат да разпознаят такъв вътрешен диалог: „Как? Шавасана вече? Все още не съм изтегнал напълно левия си квадрицепс. Може би все пак ще мога бързо да направя Ека Пада Раджакапотасана. Ще трябва да легнем. Може би все пак ще бъде възможно да се разтегнете в Шавасана. Докато никой не вижда… Как?  Шавасана свърши ли?! Ааа, не можах да отпусна ума си или четириглавите си мускули!”

2.

Още един от признаци че сте Вата-доша: Работите по 3 проекта едновременно – и не можете да си представите как би могло да бъде иначе. Някои може да кажат, че имате проблеми с фокусирането и се смятате за многостранен човек. Когато хората ви питат какво правите, вие не знаете откъде да започнете.

3.

Насрочените хранения ви напомнят за училище – и вече не смятате да живеете така. Хора с Вата тип мразят всичко, което дори отдалечено им напомня за график. Планиран глад? Самата идея ви е много странна. Защо обядът трябва да бъде само между 13 и 14? В крайна сметка всеки ден е различен.

4.

Сменяте целта на живота си по-често, отколкото перете постелката за йога. Представителите на Вата доша имат амбициозни планове … и понякога са твърде много. Знаете, че сте дошли на тази планета, за да я направите по-добра, но не сте сигурни как точно да го направите – да спасявате тюлени, да преподавате йога на деца от бедни семейства или да създавате нови арт проекти (или може би всичко това заедно).

5.

Не разбираш колко скучни могат да бъдат хората. Имате много активен ум – това е като 24-часово риалити шоу/музикален фестивал. Ти не знаеш какво е скука. Дори и да не правите много на физическо ниво, на психическо ниво правите 108 неща наведнъж.

6.

Планирате гардероба си въз основа на това колко ще се подуете след хранене. Вата страда от много нередовно храносмилане – и в резултат на това коремът се подува . Знаете, че след вечеря коремът ви ще бъде като на бременна жена – и изберате широка блуза.

7.

Затопляте краката си на партньора си. Хора с тип Вата доша често имат студени крайници. Краката ви често се превръщат в лед след залез слънце, а партньорът ви е идеалната грейка.

8.

Най-вероятно всяко пътуване ще доведе до запек – не забравяйте да вземете Трифала (аюрведично лекарство) със себе си. От всички доши, вие имате най-слабото храносмилане, което трябва да се следи много внимателно. Балансираната диета и обичайната храна са много важни за вас – и точно това обикновено не се случва при пътуване. Не забравяйте да се опитате да се храните възможно най-здравословно – и да, не забравяйте подправки, които подпомагат на храносмилането.

9.

Един от признаци че сте Вата-доша: Все още не сте попадали на творческа работа, която да не ви харесва. Креативността е в кръвта ви. В минал живот определено сте били художници, музиканти и философи (поне така казва вашият шаман). Искате да не съществуват работни места на пълен работен ден, за да можете да посветите цялото си време на своите хобита (и по някакъв начин да получавате заплащане за тях).

Прочети още за АЮРВЕДА

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *