Как да бъдите здрави с помоща на принципи на Аюрведа?

Аюрведа разглежда здравето не само от гледна точка на физическото състояние, но включва също социалното, психическото и духовното. Трябва да има хармония в човека. Оценявайте себе си и обръщайте внимание на всеки от следните аспекти.

Винаги намирайте време за себе си

Възстановете баланса на силата. Практикувайте пранаяма или използвайте ароматерапия с употребата на масла от лавандула, лайка, маточина, сандалово дърво. Използвайте в своя полза всичко, което ви успокоява и възстановява силата.

Следете репродуктивната система

Важно е да се обърне внимание на състояние на вашия корем по време на цикъл. В практиката избягвайте обърнати пози, затворени усуквания като и пози в които мускули на преса активни.

Супта бадхаконасана

В този период направете практика мека с повече внимание на пози за отваряне на таза: супта вирасана, супта бадхаконасана, супта сукхасана, супра подангущхасана 2.

Погрижете се за себе си

Основният принцип на Аюрведа е да възприема кожата като жив организъм, който е в състояние да поддържа равновесие. Използвайте за кожата това което нe би ви навредило ако бихте го изяли. Ето защо в Аюрведа се отдава особено значение на маслата.

Направете си ритуал.

Основната процедура – абхьянга – маслен масаж. Маслата помагат за омекотяване и овлажняване на кожата. На косата те придават блясък и здравина, и намаляват броя на разцепените краища. Универсалното масло е сусамовото. Кокосът е идеален за коса, маслината-за лице.

Яжте правилната храна.

За да нормализирате здравето си по отношение на този аспект, трябва да ядете храни, подходящи за вашата доша:

Вата: топли крем супи, яхнии, течни зърнени храни, авокадо, сирена,  пълномаслено мляко, натурално кисело мляко, ядки, плодове, пъпеши, тиквички.

Пита: зелени зеленчуци, зелени салати, спанак и други листа, сладки плодове (отделно от другите ястия), пшеница, ориз. За Пита е важна питателната закуска.

здрави с помоща на принципи на Аюрведа

Кафа: елда, просо, круши, зеленчуци, от плодовете по-подходящи са ябълки, грейпфрут, червени боровинки, круши, слънчогледови и тиквени семки, топли чайове с билки и подправки.

За да бъдим здрави с помоща на принципи на Аюрведа трябва да подхождаме към тялото комплексно и да се грижим не само за тяло, ума но и за душа.

Още статии за Аюрведа и хранене

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *