Аюрведа, науката за живота,  е традиционната индийска система за холистична медицина, която е на около 5 хиляди години.

В тази система симптомите на заболяването не се разглеждат поотделно. Всичко е взаимосвързано и се разбира като е хомеостаза. Болката, например в черния дроб, може да показва не само патология в самия орган.

За да се лекува черния дроб в този случай, особено важно е да се обърне внимание какво се случва с психиката на пациента, какви емоции проявява, от какво е недоволен и как мисли.

Понякога аюрведичният лекар трябва да стане детектив, за да стигне до дъното на истинските причини за болестта, които пациентът не счита за важни или дори не си спомня за тях.

Не само емоционалното, но и физическото ни състояние зависи от състоянието на ума,  както и в крайна сметка нашият живот като цяло. Умът ни е тясно свързан с нашата конституция, преобладаващата доша и състоянието, в което тази доша се намира.

Аюрведа доши конституция

Аюрведа: Доши и психическата конституция

Аюрведа не разглежда симптома отделно, така както те не разглеждат понятието „стандартен човек”. Пропорции, фигура, характер, темперамент и т.н. – безкрайно разнообразен. Дори еднакви близнаци се различават един от друг. Следователно всеки от нас се различава от всеки друг човек по своята индивидуална конституция.

В Аюрведа пракрити или изначалната природа или конституция на човек, се разглежда от гледна точка на трите стихии или доши. Тези стихии са сили, благодарение на които се поддържа равновесието и функционирането на човека, природата и човека в природата. Думата доша означава «извън баланс». Когато една от тези сили или елементи излезе от равновесие, те се обозначават като: вятър (вата-доша), огън (пита-доша) и вода+земя (кафа-доша).

Менталните конституции на трите доши

Представителите на вата доша обикновено са склонни към тревоги и безпокойства. Те се притесняват много, нерешителни са и лесно възбудими. Имат отлична краткосрочна памет, лесно схващат всичко в движение. Но те също бързо забравят, ако не използват редовно знанията си.

Хората с вата доша лесно изпадат в емоционални състояния и са много чувствителни. Но те също бързо прощават и не са отмъстителни. Те са творчески личности с милион идеи. Материалната страна не ги вълнува много, тъй като те не се стремят да трупат, харчат пари лесно и бързо.

Хората с пита доша често са ядосани и раздразнителни. Не се срамуват да изразят емоциите си. Родени лидери с добро критично и логично мислене. Винаги са убедени в правотата си и добре формулират мислите си. Силата и властта ги привличат много, те също така се справят добре с финансите и инвестициите.

Притежателите на Кафа доша са романтични и сантиментални. Те се превързват много лесно и след това се сблъскват с трудността да се отърват от привързаността. Добри и верни по природа хора, те често могат да бъдат и консервативни и срамежливи. За тях е лесно да изразят положителни емоции, но отрицателните могат да трупат дълго в себе си. Мислят дълго, преди да вземат решение.

Още статии на тема: Аюрведа и Хранене

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *